Nyttigt att veta om kanaltak

Nyttigt att veta om kanaltak

Det är nyttigt att vara påläst innan men bestämmer sig för vilken kanalplast som man ska använda sig av eller vilken konstruktion på kanaltaket som är lämplig.

Här får du en del tips och råd gällande kanaltak men du hitta en del annat på frågor & svar samt på fakta om kanalplast.

Viktigt vid val av kanaltak

Viktigt vid val av kanaltak

Kanaltaket kommer att utsättas för både väder och vind men även andra laster som t.ex. att du måste krypa på det. Därför är det viktigt att du väljer kanalplast med omsorg och funderar igenom tillämpningsområdena.

Alla kanalplast som ska användas för tak ska vara tillverkat av polykarbonat eftersom detta material är det mest lämpade. Kanaltak av polykarbonat kan brinna men är självslocknande även utan behandling. Brinner ett kanaltak uppstår giftig rök som man definitivt inte ska vistas i närheten av. Det finns kanalplast som är behandlar med flamsskydd.

UV-skyddat kanaltak

UV-skyddat kanaltak

Kanaltaket bör vara UV-skyddat så att det inte påverkas och missfärgas eller gulnar av solstrålarna. Den sida av kanalplasten som har UV-skydd ska placeras mot solljuset.

Coronabehandlade kanalplaster har bättre vidhäftningsförmåga för t.ex. skyddstejper. Vilken taklutning som du ska ha på kanaltaket varierar var i landet du bor och vilket kanaltak du har. Taklutningen varierar från 5° upp till 30°.

Uppbyggnad av kanalplast

Uppbyggnad av kanalplast

Det finns två olika typer av uppbyggnad av kanalplast. Den ena är helt fyrkantiga kanaler vilket är det enklaste och billigaste kanaltaket. Denna typ av kanalplast kräver tvärreglar mellan takstolarna eftersom kanalplasten böjer sig lättare vid t.ex. snölast.

Den andra typen av uppbyggnad är inbyggda X-reglar i kanalplasten vilket gör att det blir fler separerade luftskikt, bättre isolation från kyla samt att kanalplasten blir stabilare och tål mer last. Detta gör kanalplasten något tyngre per kvadratmeter och lite dyrare. Däremot blir kanaltaket mer stabilt och behöver in tvärregler vid mindre avstånd mellan takreglarna.


Allt viktigt om kanalplast

Här finns mer viktig och intressant information om kanalplast men också en del lustigt om kanalplasterna och korrugerade plasttak.

Alla kanalplaster listade efter tjocklek

Leverantörer av kanalplast

Tillverkare av kanalplast

Kanalplast köper du billigast på nätet viaMeny - Kanalplast
Till förstasidan på www.kanalplast.seHögst upp på sidan om kanalplastLängst ned på sidan om kanalplast
Fakta omAnvändningVikigtNyheter