A--0A-EX - EX - U2-0

Fakta om kanalplast och kanaltak

Fakta om kanalplast

Här hittar du allt viktigt om kanalplast och kanaltak samlade på ett enda ställe. Detta gäller att från vilket U-värde eller värmemotstånd som de olika tjocklekarna av kanalplast har till hur de är uppbyggda och vilka temperaturer som ett kanaltak klarar av. Dessutom får du reda på vad ett kanaltak väger per kvadratmeter eller i vilka färger som kanaltaken tillverkas. Du kan hitta alla kanaltak som finns i Sverige här

Värmemotstånd | U-värde

U-värdet, värmemotstånd är en egenskap som beskriver ett materialskikts isoleringsförmåga. Det beräknas genom att materialets värmekonduktivitet inverteras och multipliceras med tjockleken på skiktet.

Leverantörer av kanaltak

Det finns ett par tillverkare och några större leverantörer av kanalplaster i Sverige så det går ganska snabbt att få sig en överblick av utbudet.

Kanaltak av Polykarbonat

Polykarbonat är mycket segt och slagtåligt material. Polykarbonat används t.ex. för mopedhjälmar och motorcykelhjälmar Förr tillverkades även nappflaskor och matlådor av polykarbonat men eftersom det finns Bisfenol-A i polykarbonat används inte materialet längre för livsmedelsnära produkter.

H-EX - EX - U2-1
FaktaInformation
MaterialPolykarbonat t >= 4 mm
Polypropen t < 4 mm
FärgerKlar
Opalvit
Brons/Rök
Ljusblå
Användningstemp.-40°C till +130°C
Smälttemperatur225°C
BrandegenskaperSjälvslocknande
Själv­antänd­ning­stemp.500°C
Längdutvidgningupp till 3.5 mm/m

Mer fakta om kanalplast

Information om kanalplast

Kanalplasten i sig är helt lufttät och vattentät vilket innebär att den tål kraftiga slagregn. Ljustransmissionen för polykarbonat ligger på upp till 90% men för kanaltaken brukar ljusgenomsläppet var mellan 30%-80%. Ljusinsläppet beror dels på vilken färg som kanaltaket har men även på hur många skikt som kanalplasten är uppbyggd av. Många skikt ger sämre ljusinsläpp.

Kanalplastskivorna ska ej lagras utomhus med öppna kanaler mer än några timma eftersom annars kommer det smuts eller fukt in i kanalerna. Skyddsfilmen som sitter på kanalplasten ska avlägsnas direkt efter montage eftersom annars kan filmen fasta på skiva och inte gå att få bort.


Allt viktigt om kanalplast

Här finns mer viktig och intressant information om kanalplast men också en del lustigt om kanalplasterna och korrugerade plasttak.

H-EX - EX - U2-2

Alla kanalplaster listade efter tjocklek

Leverantörer av kanalplast

Tillverkare av kanalplast

Kanalplast köper du billigast på nätet via

I-EX - EX - U2-3


Meny - Kanalplast
Till förstasidan på www.kanalplast.seHögst upp på sidan om kanalplastLängst ned på sidan om kanalplast
Fakta omAnvändningVikigtNyheter